كنترلگري و اثرات مخرب اين رفتار در زندگي مشترك
كنترلگري چيست؟
آیا تا به حال این احساس ناخوشایند را تجربه کردهاید که تمام حرکات و رفتارهای شما تحت کنترل یکی از اطرافیانتان قرار دارد؟ این شخص در هر موقعیت و با روشهای مختلف، سعي دارد شما را مجبور به انجام کارهای مطابق میل خود نمايد.
هر چقدر این شخص به شما نزدیکتر باشد مانند پدر، مادر، همسر و … به علت وابستگی و علاقهای که شما به او دارید، رهایی شما از این موقعیت دشوارتر خواهد بود.
كنترلگري رفتاری است که اشخاص دارای این ویژگی رفتاری، تمایل شدیدی برای تحت کنترل درآوردن دیگران و اعمال خواستهها و تمایلاتشان بر آنها دارند. افراد قربانی این رفتار کنترلکننده، معمولاً تحت انواع فشارهای روحی، روانی، جسمی و حتي در مواردي مالی قرار میگیرند.
ما در این مقاله قصد داریم شما را با برخی از ویژگیهاي رفتار
كنترلگري و عوامل ايجاد كننده اين رفتار آشنا نمائيم. همچنين اثرات مخرب قرار گرفتن در يك رابطه كنترلكننده نيز مورد بررسي قرار ميگيرد، پس در این مقاله از سایت
دکتر مانا عطاری با ما همراه باشيد.
ویژگیهای بارز یک شخصیت كنترلگر
شاید در ابتدای آشنایی طبیعی باشد که طرف مقابل شما، كه قصد ازدواج با او را داريد، بخواهد از جزئیات زندگی شما آگاه شود. حتي نظر دادن او نسبت به کارها، رفتارها و تصمیمات شما میتواند به شناخت بهتر سلایق، اعتقادات و طرز فکر هر دو طرف منجر شود.
ولی مشكل از زماني شروع ميشود كه اين رفتار بخواهد تداوم داشته باشد و به مرور زمان نیز تشديد شود. با گذشت زمان شما متوجه ميشويد كه شریک زندگیتان همواره سعی ميكند نظرات خود را به شیوههای مختلف بر شما تحمیل کند.
در اين شرايط شما احساس ميکنید كه دیگر مثل گذشته استقلال فکری نداشته و حریم خصوصی خود را از دست دادهاید.
بروز این احساس، زنگ خطری است که به شما هشدار میدهد باید نسبت به رابطهای که در آن قرار دارید بازنگری جدی داشته باشيد. در اين موارد شما در موقعيتي قرار داريد كه بايد یک تصمیم آگاهانه برای زندگی خود بگیرید تا بيش از اين دچار آسيب نشويد.
از این رو آگاهی از نشانههای رفتار
كنترلگري همسرتان بسیار ضروری بوده و به شما برای مواجهه با این گونه رفتارها کمک خواهد کرد.
شریک زندگی شما ممکن است به شیوههای مختلفی شما را تحت کنترل خود درآورد.
برخی از رفتارهای
كنترلگري برای شما بسیار آشکار بوده و به راحتي قابل تشخیص است. ولی برخی از آنها ممکن است آنقدر ظریف بوده و به آهستگی بروز کنند که در ابتدای امر برای شما قابل تشخیص نباشند.
حتی ممکن است این رفتارها تا حدی آرام و مبهم پیش بروند که شما به آنها عادت کرده و یا دچار سردرگمی شوید. در ادامه به چند ويژگي رفتاري شخصيتهاي
كنترلگر ميپردازيم.
بیشتر بخوانید : راهکار رسیدن به ازدواج موفق
· تغییر رفتار، ظاهر و طرز تفکر شما مطابق میل خود
افراد
كنترلگر به شیوههای مختلفی قادرند شما را تغییر داده و وادار به انجام کارهایی كنند که تمایلی به انجام آنها نداريد. آنها ممکن است از نقاط ضعف شما برای اعمال نظر خود استفاده کنند.
فرض کنید که به یک مهمانی و یا مراسم دعوت شدهاید و شما دوست دارید که او نیز همراه شما حضور داشته باشد. او با آگاهی از این موضوع، شما را وادار به داشتن آرایش و یا پوشيدن لباس مورد نظر خود میکند.
· حسادت بي مورد فرد كنترلگر نسبت به ارتباطات شما
احساس مالکیت همسرتان نسبت به شما و تمايل او براي تسلط بر همه جوانب زندگیتان، شما را در موقعيت سختي قرار ميدهد. اين رفتار
كنترلگري باعث میشود که او تمام محبت و توجه شما را فقط برای خودش بخواهد.
همسرتان حسادت بچهگانهاي نسبت به علاقه و توجه شما به دوستان، همكاران و حتي خانوادهتان دارد. تصور ميكند شما آنطور كه بايد و شايد به او توجه نداشته و اين موضوع باعث برآشفتگی و برخورد نامناسب او با شما ميگردد.
از این رو، حسادت ناشی از رفتار
كنترلگري همسر شما میتواند در طولانی مدت منجر به کاهش معاشرت و روابط شما با دیگران شود.
· انتقاد کردن از دیگران و در عین حال عدم انتقادپذیری
شخصيتهايي كه داراي رفتار
كنترلگري هستند ديدگاه متناقض و دوگانهای نسبت به مقوله انتقاد کردن دارند. آنها نمیتوانند نظرات انتقادی دیگران نسبت به رفتار و منش خود را بپذیرند و معمولاً واکنشهای شدیدی از خود نشان میدهند.
با اين وجود خودشان تا جایی که ممکن است و به شیوههای مختلف، سعی در تخریب شما دارند. آنها در هر موقعيتي، چه در خلوت و چه در حضور دیگران، از کوچکترین خطاها و ایرادهای شما انتقاد ميكنند.
انتقاد کردن بیجا ميتواند به تدريج اعتماد به نفستان را پایین آورده و شما براي كوچكترين تصميمات خود نيز دچار شك و ترديد شويد. در نهايت شما برای این که دیگر مورد سرزنش و تحقیر همسر
كنترلگر خود قرار نگیرید، وادار به انجام کارهای مورد پسند او میشوید.
· عدم پذیرش پاسخ منفی از سوي فرد كنترلگر
برای شخص دارای رفتار
كنترلگري، شنیدن پاسخ منفی از سوی شما غیر قابل قبول بوده و به هر نحوی در صدد اعمال نظر خود برمیآید.
او با شيوههاي مختلف از جمله بحث کردن، قانع نمودن و یا حتی در مواردی تحت فشار گذاشتن شما ميتواند نظر شما را تغيير دهد. در صورتی که نتواند به مقصود خود برسد و شما همچنان بر موضع خود پافشاری کردید، واکنشهای تند و پرخاشگرانهای از خود نشان میدهد.
· تهدید کردن و ترساندن شما
همسری که دارای رفتار مخرب
كنترلگري است نظرات خود را دائماً و به طور مستقیم یا غیر مستقیم بر شما تحميل ميكند.
او شما را با اشخاص و موقعیتهایی که از نظر شما ارزشمند و مهم هستند، تهدید میکند تا مجبور به انجام خواستههاي او شويد. به عنوان مثال با تهدید شما به طلاق و جدا کردن شما از فرزندانتان شما را وادار به انجام کارهای مورد نظر خود مینماید.
شما نیز به دليل ترسی که از عملي كردن اين تهديدات دارید، یا بايد به پنهانکاری روي آورده و یا مطیع اوامر او شوید.
· خودمحوری و خودخواهی فرد کنترلگر
شخصی که دارای رفتار
كنترلگري است، خود را مرکز عالم پنداشته و از دیگران انتظار دارد که بر اساس خواسته او رفتار کنند. خود محوری و خودشیفتگی از خصوصیات بارز یک فرد
کنترلگر است و اعتقاد دارد که در هر موقعیتی درستترین کار ممکن را انجام میدهد.
به همین دلیل، انتقاد و نظرات دیگران برای این شخص کوچکترین اهمیتی نداشته و حتي از آنها انتظار دارد كه به خواستههايش احترام بگذارند.
بیشتر بخوانید :زوج درمانگر خوب در تهران
عوامل شکلگیری رفتار كنترلگري
عوامل مختلفی ميتواند زمینه ساز رشد و بروز رفتار
كنترلگري در شریک زندگی شما شده باشد. شما با آگاهی از علل زمینهای رفتار او، میتوانید به نحو مؤثرتری به این رفتارها واکنش نشان بدهيد.
آگاه بودن از اين عوامل ميتواند شما را از آسیبهای روحی و روانی و بعضاً جسمی ناشی از این رفتار در امان نگه دارید.
رفتار
كنترلگري ممکن است یک مکانیسم دفاعی برای مقابله با ترس و اضطراب شخص دچار اين اختلال باشد. شناخت و برطرف کردن عوامل بوجود آورنده اين ترسها ممکن است باعث کاهش رفتار
کنترلگری شريك زندگي شما شود.
ترس از دست دادن، خیانت، جدایی، طرد شدن از سوی اطرافیان و … مواردي است كه به بروز این رفتار در همسر شما كمك ميكند.
از دیگر عوامل بوجود آورنده اختلال رفتاری
كنترلگري، محیط زندگی و شرایط خانوادگی است. شخص
كنترلگر ممکن است این رفتار را از نزدیکان خود مانند اعضای خانواده، آموزگار و یا دوستان خود آموخته باشد.
برخی از اختلالات شخصیتی، مانند اختلال شخصیت خودشیفته (NPD) نیز میتواند احتمال شكلگيري رفتار
كنترلگري را در يك شخص افزايش دهد.
در این اختلال شخص خود را فردي بزرگ و مهم پنداشته و از دیگران انتظار دارد که نظراتش را بي چون و چرا بپذيرند.
سخن آخر
با این اوصاف، شريك زندگي شما كه دارای رفتار
كنترلگري است لزوماً یک فرد بد ذات نیست. در بیشتر موارد، آسیبهای روحی و روانی و تجربیاتی که در گذشته داشته است باعث شکلگیری این رفتار در او شده است.
با این وجود این نمیتواند دلیلی باشد که رفتارهای کنترلكننده او را پذیرفته و آسیبهای روحی و روانی ناشی از آن را تحمل کنید. زیرا هر فردي شایستگی این را دارد که یک زندگی همراه با آرامش داشته باشد بدون این که آزادی و استقلال فکری او محدود شود.
خوشبختانه راههای بسیار زیادی برای رهایی از رفتار
كنترلگري وجود دارد كه امتحان کردن آنها به این بستگی دارد که خودش نیز بخواهد درمان شود. مهمترين عامل پذيرش است، به اين معني كه اگر شریک زندگی شما بپذیرد که دارای چنین رفتاری است میتواند در صدد رفع آن برآید.
قرار گرفتن در یک رابطه
كنترلگري و عدم پاسخ مناسب به این رفتار، میتواند براي شما تجربه بسیار تلخ و گیجکنندهاي را رقم بزند. اما شما مجبور نیستید به تنهایی در صدد رهايي از این رابطه طاقت فرسا و نجات زندگي مشترك خود برآييد.
شما ميتوانيد در این مسیر، از پشتیبانی و مشاوره روانشناسان متخصص و توانایی بهرهمند شويد. دکتر مانا عطاری، با تجارب فراوان مشاوره در زمينه خانواده، زوج درمانی و سکستراپی، ميتواند به شما و همسرتان براي درمان اين اختلال رفتاري كمك نماید.
از این که تا پایان این مقاله همراه ما بودید بسیار سپاسگزاریم.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
پیام بگذارید